TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ KOBİ BULUŞMASI 4. ULUSLARARASI KOBİ ŞÛRASI BAŞLADI

21 Eki 2021


“Milli Teknoloji Hamlesi Türkiye’nin tam bağımsızlık iddiasının adıdır”

4. Uluslararası Kobi Şurası, “Ticaret Ahlaki ve Üreten Türkiye” mottosu ile 21 Ekim, Perşembe günü YTÜ Davutpaşa Kongre Merkezi’nde açıldı. Ticaret ahlakı ve ahilik kültürü, dijitalleşme, üretim istihdam ve ihracatın geliştirilmesi, islami finans ve KOBİ’lerin finansa erişimi gibi konu başlıklarının gündeme taşınacağı 4. Uluslararası Kobi Şurası’nın açılışında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Kurt, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İTO Başkan Vekili İsrafil Kurulay ve TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan birer konuşma yaptı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır: Türkiye’nin Turcorn’larının sayısını artıracağız”

Genç ve dinamik nüfusunun yanı sıra en hızlı büyüyen ülkelerden biri olması nedeni ile Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğuna vurgu yapan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, 20 yıllık bir sürede ülkenin 1600 Ar-Ge ve tasarım merkezi, 89 teknoparkı, bu teknoparklarda 50’nin üzerinde hızlandırıcısı ve 207 üniversitesi ile 40 binin üzerinde tamamlanan ve 10 binin üzerinde devam eden Ar-Ge projesi olduğuna ve bu ekosistemin sonucu olarak 2020 yılında yüksek teknoloji ihracatının 5,5 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.

Ticartte ucuz işgücü maliyetlerinin rekabet gücünü artırması avantajının yerini dijitalleşme ile rekabet gücünün artırmasına bıraktığını ve böylelikle Almanya, Çin, ABD gibi ülkelerin dijitalleşme politikası ortaya koyduğunu ifade eden Kacır, Türkiye’nin bu politikaları kopyalamak yerine Milli Teknoloji Hamlesi ile kendi politikasını yapılandırdığını belirtti. Milli Teknoloji Hamlesi’nin Türkiye’nin tam bağımsızlık iddiasının adı olduğunu söyleyen Kacır, tüm üretim süreçlerinde küresel rekabet gücünü ve ihracatta yüksek teknoloji payını artırmaya dönük sürdürülebilir büyüme adımlarına imza atıldığı belirtti.

2021 yılı itibari ile Türkiye’nin unicornları olan ve milyar değerleri aşan “5 Turcorn”un olduğunun altını çizen ve teknolojide paradigma değişimine odaklanıldığında başarılı olunacağını söyleyen Kacır, silikon teknolojisindeki gelişmelerle ve konvansiyonel harp stratejisinden ağ merkezli harp konseptine geçişle birlikte Türkiye’nin insansız hava araçlarında sağladığı başarısından bahsetti. Bu örnekte olduğu gibi sensör ve yapay zeka teknolojisindeki gelişmelerle otomotiv sektöründe elektrikli araçların devreye girmesinin Türkiye için fırsatlar ve tehditler yarattığına dikkat çeken Kacır, bir diğer alan olan insanoğlunun genom haritasının çıkarılmasının önümüzdeki dönemde koruyucu sağlık ve hastalığın tedavisi süreçlerinde kişiye özel uygulamalara kapılarını açtığını, yani tıpta da benzer bir paradigma değişimi yaşandığı ve Türkiye’nin tüm bu alanlarda fırsat pencerelerini izleyerek öne geçebileceğini vurguladı.

Türkiye’nin startup başarı hikayerine de konuşmasında yer veren ve 5 Turcorn tabiri ile Peak Games, getir, trendyol, dream ve hepsiburada firmalarının başarısından bahseden Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Peak Games’in 1,8 milyar dolar değerleme ile satın alındığına, getir’in 7,5 milyar dolar değerleme ile yatırım aldığına, trendyol’un 16,5 milyar dolar değerleme ile yatırım aldığına, dream’in 1 milyar dolar değerleme ile yatırım aldığına ve hepsiburada’nın 3,9 milyar dolar değerleme ile halka arz edildiğine değindi. Bunların hepsinin veriyi işleyen, anlamlandıran ve geliştiren teknoloji tabanlı girişimler olduğuna ve bu sayede rakiplerine fark attığına dikkat çeken Kacır, Türkiye’nin Kobilerinin içinden de böyle girişimcilerin çıkmasını temenni ettiklerini ve bu Turcorn’ların sayısının artacağını da sözlerine ekledi.

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan: “Kobiler yeni dünyayı algılamalı ve geleceğin trendlerini bugünden yakalamalı”

Türkiye’nin bölgesel ve küresel güç olma yolculuğunda en önemli etkenin güçlü bir ekonomi olduğuna vurgu yapan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, güçlü ekonominin ise Kobilerin güçlü ve üretken bir yapıya kavuşması ile mümkün olacağını söyledi. Türkiye’nin ekonomik anlamda büyük bir potansiyeli olduğunu söyleyen Doğan, “pandemi şartlarına rağmen gerçekleştirilen büyüme rakamları ve ihracat rekorları İşletmelerimizin direncini ve gücünü ortaya koyan örneklerdir” dedi. Pandeminin değişen küresel tedarik zinciri ana hatlarının ülkemiz lehine bir fırsat penceresi açtığını sözlerine ekleyen Doğan, bu fırsatı iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. 4. Uluslararası Kobi Şurası’nın “Üreten Türkiye” mottosuna vurgu yapan Doğan, Kobi’lerin yeni dünyayı algılamaları ve üretime odaklanırken günümüz rekabet şartlarını da gözden geçirmeleri ve geleceğin trendlerini bugünden yakalamaları gerektiğine işaret etti.

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Kurt: “KOSGEB, Kobilerin dijitalleşme süreçlerinde son 3 yılda 350 milyon TL destek sağladı”

Ekonominin bel kemiğinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Kobilerin oluşturduğunu belirten KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Kurt, inovasyonu ve istihdamı sağlayan ekonominin itici gücü kobilerin üretim alanında ve uluslararası alanda iş yapabilir olmasının önemine dikkat çekti. Kobilerin iş yapabilirliği noktasında KOSGEB’in öncü çalışmaları olduğunu belirten Kurt, bu girişimlerden biri olarak pandemi öncesi başlayan program ile kurumun tüm hizmetlerin online ortama taşındığını söyledi. Son üç yılda yaklaşık 1000 Kobinin robot kolların çalıştırılması ve nesnelerin interneti yapısının oluşturulması gibi konuları da içeren dijitalleşmesi süreçlerinde 350 milyon TL destek sağladığını söyledi. TÜBİTAK ile birlikte KOSGEB’in hayata geçireceği bir proje ile Türkiye’de dijitalleşme yetkinlğini ölçen uzmanlıkları yetiştirilerek bu uzmanların Kobilere ücretsiz danışmanlık vereceğini ifade eden Kurt, danışmanlık müessesesinin daha aktif kullanılacağını sözlerine ekledi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: “Kobiler dijitalleşme süreçlerinde Akıllı Kobi Platformu ile ihtiyaç duydukları bağlantıları sağlayabilir”

Açılışa video kaydı ile katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaret ve ahlakı bir araya getiren Ahilik sistemine değindi. Dijitalleşme konusuna dikkat çeken ve pandemi döneminde e-ticaret ve dijitalleşmenin tüm dünyada öne çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, internetten alışveriş yapmaya başlayan tüketici için e-ticeretin bir alışkanlık haline geldiğini söyledi. Ürün ve hizmetlerin dijital ortamlara taşınmak zorunluğundan bahseden Hisarcıklıoğlu djitalleşmesini hayata geçiremeyen Kobilerin güçsüzleştiğini söyledi. İşini dijitalleştirmek isteyen tüm kobilerin TOBB web sayfasındaki Akıllı Kobi Platformu’na ulaşarak ihtiyaçları doğrultusunda network bağlantıları kurabileceğini sözlerine ekledi.

İTO Başkan Vekili İsrafil Kuralay: “Tüm kavramların başına ‘Ahlak’ getirilmeli”

Ahlaklı ticaret, ahlaklı üretim ve ahlaklı dijitalleşmenin dünyanın en büyük ihtiyacı olduğuna dikkat çeken İTO Başkan Vekili İsrafil Kuralay, dayanışma ve birliktelikle ticaret yapmak kültürüne değindi. Ticaretin hayatın her yerinde olduğunu ve ticaret düzeldiğinde hayatın tüm alanlarının düzeleceğini söyleyen Kuralay, teknoloji bilgisi olanın kuralı koyduğunu belirtti.

4. Uluslararası Kobi Şurası, 23 Ekim Cumartesi gününe kadar devam edecek

Üç gün boyunca Digicon Online Platformda (https://kobisurasi.com/) interaktif olarak da takip edilebilen Şura; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası (İTO), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş birliği ile düzenleniyor.

Çıktıları ile politika yapıcılar ve ilgili otoriteler için kaynak olması hedeflenen 4. Uluslararası Kobi Şurası, Türkiye’nin en büyük Kobi Derneği TÜMSİAD’ın ev sahipliğinde bölge ülkelerinin kobi temsilcileri ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla KOBİ’lerin gelişimi için oluşturulması gereken politikalar ve izlenmesi gereken yollara ilişkin istişare ve fikir birliği toplantılarına zemin oluşturması bekleniyor. Kobi Şurası ile eşzamanlı olarak TÜMSİAD Genel Ticaret Fuarı’nın da Digicon Online Platformu’nda gerçekleşeceği etkinlikler Ekspotürk’ün organizasyonu ile hayata geçti.

4. Uluslararası Kobi Şurası oturum başlıkları

  • Zamanın Ruhu: Dijital Dünyada Ticaret Ahlakı ve Üreten Türkiye
  • Kobilerin Helal Finansa Erişiminde Katılım Bankacılığı Uygulamaları
  • Üretimde ve Faizsiz Sistemde Katılım Bankacılığı
  • Üreten Türkiye'de Üreten İş Dünyası
  • Üreten Türkiye
  • Fütüvvet Ahlakı, Ahilik Teşkilatı ve Dijital Ticaret Ahlakı
  • Türkiye'nin Yerli ve Milli Üretim Vizyonu
  • Faizsiz Finans ve İslami Bankacılık
  • Pazaryeri Platformları ve E-İhracat
  • Ticaret Ahlakı
  • Savunma Sanayi Tedarikçilerinin Sürdürülebilirliği, Stratejik Önemi ve Geleceği
  • Post-Covid Sürecinde Gıda Güvenliği ve Değişen Paradigmalar
  • Tarım Ekonomisi ve Tedarik Zinciri Verimliliği
  • Dijital Dönüşüm ve Türkiye'nin Dijital Geleceği
  • Dijital Para ve İslami Finans İlişkisi
  • Dijital Dönüşüm ve Yeni Rekabet Kültürü
  • Dijitalleşme
Benzer Haberler
TÜMSİAD EKONOMİ DERGİSİ YAYINDA